Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli i pyłek kwiatowy to ten sam produkt. Każdy o nim słyszał, lecz nie każdy wie, jaką stanowi bombę witaminową. Podaruj naturalny pyłek na prezent. W ten sposób Twoi najbliżsi zadbają o swoją odporność, a to wszystko dzięki wyjątkowemu superfood. Z artykułu dowiesz się jak powstaje pyłek pszczeli, jakie ma właściwości i jak go spożywać.

Jak wytwarzany jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to naturalne dobro, które produkują pszczoły miodne. Jest bardzo cennym surowcem, który pierwotnie wykorzystywany jest do karmienia wygryzionych larw. Służy również pszczołom do zaspokajania ich bieżących potrzeb pokarmowych, ponieważ zawiera dużo białka. Jednocześnie jest zapasem gromadzonym na trudniejsze chwile, gdy pyłku kwiatowego będzie mniej.

Pszczoły lecąc na kwiaty, zbierają pyłek, mieszają z odrobiną śliny lub nektaru, a następnie transportują do ula w koszyczkach znajdujących się na obnóżach. W zależności od tego, z jakiego kwiatu został pozyskany, może mieć różne kolory i odcienie. Przykładowo, czerwony pyłek pozyskujemy z kasztana i brzozy, fioletowy z kolendry czy roślin fasolowych, pomarańczowy z mniszka pospolitego, różne odcienie żółtego z: leszczyny, rzepaku ozimego, wierzby czy z gorczycy białej. Pszczelarz pozyskuje pyłek od pszczół za pomocą tzw. poławiacza pyłku.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pszczelarze, którzy zbierają pyłek kwiatowy polecają stary, dobry i sprawdzony sposób na rozpuszczanie pyłku. To bardzo proste! Potrzebujesz jedynie szklankę letniej wody (nie gorącej, bo traci swoje właściwości), do której wsypujemy łyżkę stołową pyłku. Następnie delikatnie mieszamy i zostawiamy na całą noc. Pyłek przez noc rozpuści się. Możemy rano dolać trochę ciepłej wody, soku z cytryny lub dosłodzić miodem do smaku i gotowe. Rozpuszczony w wodzie pyłek pszczeli wypijamy najlepiej na czczo lub zaraz po śniadaniu. Aby zobaczyć efekty, czyli m.in. poprawę odporności, należy stosować taką kurację przez co najmniej 3 miesiące.

Niektórym smak naturalnego pyłku pszczelego nie przypadł do gustu, co wtedy ? Jest wiele możliwości. Pyłek można mieszać z: mlekiem, sokiem, twarogiem, jogurtem, owsianką lub budyniem. Wykorzystaj miód gryczany, miód wielokwiatowy, miód spadziowy i ciesz się słodkim smakiem pyłku zmieszanego ze złotym nektarem. Możesz również stosować pyłek pszczeli jako posypkę do naleśników, deserów, lodów czy słodkich tostów. Dobrą opcją jest także ucieranie go w moździerzu lub zmielenie w młynku do kawy.

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli to produkt o szerokim spektrum działania. Ze względu na zawarte w nim wartości odżywcze powinien być spożywany przez osoby dbające o swoje zdrowie, budujące odporność po chorobie, zmagające się z infekcją. Najważniejsze działanie pyłku to wzmocnienie układu immunologicznego. Dodatkowo, pyłek pomaga wątrobie w usuwaniu zanieczyszczeń z metali ciężkich poprzez działania regenerujące. Pyłek posiada właściwości antybakteryjne, antyanemiczne, regenerujące, obniża poziom cukru we krwi, ale także wspiera w utrzymaniu prawidłowej wagi. Nie wyklucza się podawania go kobietom w ciąży i  karmiącym. Jak każdy produkt posiada również przeciwwskazania. Nie powinniśmy podawać go małym dzieciom (do 3. roku życia) lub osobom uczulonym na produkty pszczele.

Pyłek pszczeli to naturalny produkt prosto z ula. Nie daj się wirusom i bakteriom szczególnie teraz, w okresie wzmożonych przeziębień. Podaruj go swoim bliskim na prezent. Prawdziwy pyłek pszczeli kupisz w sklepie Wyjatkowy.pl  

#pyłekpszczeli #pyłkipszczele #pylekpszczeli

Możesz kupić