Pszczelarze, którzy zbierają pyłek kwiatowy polecają stary, dobry i sprawdzony sposób na rozpuszczanie pyłku. To bardzo proste! Potrzebujesz jedynie szklankę letniej wody (nie gorącej, bo traci swoje właściwości), do której wsypujemy łyżkę stołową pyłku. Następnie delikatnie mieszamy i zostawiamy na całą noc. Pyłek przez noc rozpuści się. Możemy rano dolać trochę ciepłej wody, soku z cytryny lub dosłodzić miodem do smaku i gotowe. Rozpuszczony w wodzie pyłek pszczeli wypijamy najlepiej na czczo lub zaraz po śniadaniu. Aby zobaczyć efekty, czyli m.in. poprawę odporności, należy stosować taką kurację przez co najmniej 3 miesiące.
Niektórym smak naturalnego pyłku pszczelego nie przypadł do gustu, co wtedy ? Jest wiele możliwości. Pyłek można mieszać z: mlekiem, sokiem, twarogiem, jogurtem, owsianką lub budyniem. Wykorzystaj miód gryczany, miód wielokwiatowy, miód spadziowy i ciesz się słodkim smakiem pyłku zmieszanego ze złotym nektarem. Możesz również stosować pyłek pszczeli jako posypkę do naleśników, deserów, lodów czy słodkich tostów. Dobrą opcją jest także ucieranie go w moździerzu lub zmielenie w młynku do kawy.