Miód na Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy to czas radości, rodzinnych spotkań i oczywiście pysznych potraw. Dlatego przygotowaliśmy propozycje dań na świąteczny stół z wykorzystaniem wyjątkowego miodu miejskiego, który charakteryzuje się delikatnym smakiem, zbieranym przez pszczoły z kwiatów, ogrodów i parków. Nie tylko słodzi potrawy, ale także działa jako naturalny wzmacniacz smaku. Dodanie go do marynat sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste, a do wypieków – że dłużej pozostają świeże, ponieważ miód zatrzymuje wilgoć. Odkryj z nami kilka kulinarnych sekretów i spraw, by tegoroczne menu wielkanocne było niezapomniane.

Miód w potrawach mięsnych

  • Tradycyjny schab ze śliwką

To jedno z najpopularniejszych dań świątecznych, zaraz obok żurku. Świetnie nadaje się zarówno na ciepło jako rodzinny obiad, ale także na zimno – jako wędlina na kanapki na wielkanocny stół. Połączenie mięsa ze słodyczą śliwek i miodu to wiodący smak tej potrawy.

Składniki:

schab dobrej jakości

1 kg

śliwki suszone

200 g

miód wielokwiatowy

2 łyżki

ziele angielskie

5 ziaren

liść laurowy

2 sztuki

suszony majeranek

2 łyżki

sól, pieprz

szczypta

wino wytrawne (opcjonalnie)

1 szklanka

Sposób wykonania:

W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z miodem wielokwiatowym, np. wałbrzyskim. Powstałą mieszanką natrzyj schab z każdej strony. Na środku schabu wytnij otwór o szerokości ok. 2-3 cm przez całą długość kawałka mięsa i nadziej śliwkami. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Wlej (opcjonalnie) wino wytrawne. Schab podlewany winem nabierze dodatkowego, interesującego smaku i aromatu, a alkohol podczas pieczenia wyparuje. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół) przez 90 minut. Podawaj na ciepło porcje schabu z kaszą gryczaną lub ziemniakami, bądź na zimno – pokrój na plastry i serwuj na zimnej płycie.

Miód na fali – danie z rybą

  • Kolorowa sałatka z łososiem i jajkiem

Lekka, szybka, a zarazem pożywna i sycąca sałatka z łososiem i jajkiem to świetna propozycja na wielkanocny stół, jest kolorowa i pięknie się prezentuje. Dodatek dressingu z miodem wielokwiatowym idealnie komponuje się z wszystkimi składnikami.

Składniki:

łosoś wędzony

100g

mieszanka sałat

2 garści

jajka ugotowane na twardo

4 sztuki

czerwona cebula

½ sztuki

awokado

½ sztuki

pomidorki koktajlowe

garść

świeży ogórek

1 sztuka

Dressing: 

oliwa

4 łyżki

sok z cytryny

2 łyżki

miód wielokwiatowy

1 łyżeczka

musztarda

2 płaskie łyżeczki

sól, pieprz

szczypta

Sposób wykonania:

Składniki na dressing wymieszać ze sobą. Na półmisek wyłożyć mieszankę sałat, awokado, ogórka, pomidorki koktajlowe, łososia, jajka i cebulę. Całość polać dressingiem.

Zaproponowany dressing z miodem, np. kieleckim jest niezwykle uniwersalny, a dodatki sałatki możesz dowolnie modyfikować.

Mazurek - cud, miód i orzeszki

  • Mazurek miodowo – orzechowy

Mazurek to tradycyjne ciasto, które jest szczególnie popularne podczas polskiej Wielkanocy – kruchy spód i chrupiące orzechy. Wykonanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mazurki mogą mieć różne nadzienie, w zależności od dodatków i preferencji. To ciasto jest znane z bogatej dekoracji i intensywnego smaku, stanowiąc jeden z kulinarnych symboli świąt, dlatego miód wielokwiatowy, np. poznański będzie tu idealnie pasował.

Składniki:

Spód ciasta:

mąka pszenna

250g

masło

120g

cukier

50g

jajka

3 sztuki

proszek do pieczenia

1 łyżeczka

Masa:

orzechy włoskie

200g

migdały

50g

miód wielokwiatowy

3 łyżki

masło

120g

kajmak

100g

Sposób wykonania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Dołóż 3 żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagniecione ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
W rondelku rozpuść masło, cukier i miód miejski (np. Break City). Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie ciasto i podziurkuj widelcem. Na ciasto rozsmaruj kajmak i rozłóż masę orzechową. Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Mazurek wielkanocny podaj schłodzony, pokrojony na małe kawałki. Możesz go udekorować dodatkowo czekoladą, suszonymi owocami lub posypką z cukru pudru, aby dodać mu kolorów i tekstur. Smakuje wyśmienicie z filiżanką kawy lub herbaty.

Miód wielokwiatowy to składnik, który od wieków gości na świątecznych stołach, łącząc w sobie nie tylko słodycz, ale także tradycję - można go włożyć do koszyczka wielkanocnego. Świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami i deserami. Dania, które zaproponowaliśmy nie tylko stworzą niezapomniane świąteczne menu, ale także dzięki właściwościom zdrowotnym miodu – wpłyną pozytywnie na zdrowie bliskich. Niech te święta będą pełne ciepła i tradycji, a prawdziwy miód stanie się sekretnym składnikiem Twoich kulinarnych sukcesów.

 

#miód #miod #miódwielkowiatowy #przepisyzmiodem #wielkanocny stół #prawdziwymiód #wielkanoc #przepisnawielkanoc #mazurek #sałatkazjajkiem #schabzesliwka #doczegomiod

Nowości